Senátor Josef Kaňa

Ing. Josef Kaňa

Úvodní stránka
Je třeba pomoci drobným vinařům
Podpora rodiny
Přijďte k volbám
Životopis
Kancelář
Jak jsem hlasoval
Napište mi

Volební obvod č. 79 - Hodonín

Zajímavé kulturní akce a lidové slavnosti Hodonínska, Kyjovska a Strážnicka

Senátní volební obvod č. 79 je součástí Moravského Slovácka. Kraj, který mají lidé, kteří zde žijí „v sobě, v krvi“, jsou jím poznamenáni, jsou v tomto kraji hluboce zakořeněni. Myslím, že to platí i o mě. Narodil jsem se zde, žiji zde, stejně jako má manželka i děti, které založily své rodiny v Dolních Bojanovicích.
          Je to jemně zvlněná krajina s lužními lesy, lemovaná chladnými Chřiby za Kyjovem a slunnými Bílými Karpatami tvořícími vedle řeky Moravy hranici se Slovenskem.
          Je to kraj, který má vynikající podmínky pro pěstování vinné révy a vinaři umí po staletí z hroznů zdejších vinic vyrobit výborná bílá vína, charakteristická svým jemným buketem a kyselinkami. Pozadu nezůstávají, zvláště v poslední době, ani vína červená, plná harmonické kořeněné chuti. V tomto kraji se daří i dalším plodům, které krajinu obohacují – sadům meruněk, broskvoní, jablek a samozřejmě také, zvláště v okrajových vyšších polohách, švestkám neboli trnkám.
          Některá místa byla a jsou proslavena pěstováním zeleniny, okurek, cibule, česneku aj. Škoda, že už se téměř nepěstuje cukrová řepa, protože náklady na dopravu a cena cukru po zrušení cukrovaru v Hodoníně to nedovoluje. A také je škoda omezení dalších zpracovatelských kapacit zemědělských produktů, když se dříve počítalo i se spádovou oblastí Záhorí na Slovensku.
          Určitě je zvláštností tohoto kraje, že se zde průmyslově těží ropa a zemní plyn a prosperující podnik Moravské naftové doly v Hodoníně je znám v celé zemi i za jejími hranicemi. Stále se ještě těží lignit pro hodonínskou elektrárnu a jsou v provozu cihelny zpracovávající zdejší jíly na kvalitní cihlářské výrobky.
          V Kyjově je významný sklářský podnik Vetropack, největší výrobce obalového skla u nás. Významně byl zastoupen také kovoprůmysl, který prochází často velmi složitou restrukturalizací.
          Je to kraj známý svými písněmi, hudbou, folklorem s centrem ve Strážnici, pohostinností, upravenými obcemi a hlavně pracovitými, pohostinnými, bodrými lidmi, kterým není jedno jak vypadá jejich obec, město a krajina kolem. Jsou vkořeněni do kraje s duchovní tradicí Cyrilometodějskou.
          Senátní obvod č. 79 se sídlem v Hodoníně zahrnuje 64 obcí se 130 tisíci obyvateli, z nichž téměř polovina žije v 7 městech obvodu. Nově se obce sdružují svobodně do mikroregionů, které výrazně zvýšily aktivitu obcí i občanů a významně přispívají k rozvoji kraje.
          Tento krásný kraj není bez problémů. Vznikly hlavně omezením zpracovatelského a těžebního průmyslu i restrukturalizací a výraznou změnou vlastnických struktur. Přes relativní blízkost s dálnicí a hlavními železničními tahy se zatím mimo některé zavedené podniky nenašel významný investor. A tak břímě ekonomické prosperity leží na malém a středním podnikání. Na odvaze a zodpovědnosti zdejších lidí. Na nápadech a plném využití potenciálu krajiny a jejího turistického využití – vybudovaných cyklostezek a vinařských tras, Baťova kanálu a i schopnosti využití finančních prostředků EU. Na schopnostech firem podnikajících ve službách, stavebnictví a jiných.

Archlebov Bohuslavice Bukovany
Bzenec Čejč Čejkovice